Cimet

Iako je dostupan tijekom cijele godine, mirisan, sladak i topao cimet je savršen začin koji se najviše koristi tijekom zimskih mjeseci. Cimet ima dugu povijest i kao začin i kao lijek. Cimet je kora stabla cimeta koja se kružno guli i jedno je od rijetkih stabala koje obnavlja svoju koru.

 

Dostupan je u suhom obliku kori ili u prahu. Postoje dvije vrste cimeta, kineski i cejlonski, imaju sličan okus, a ovaj drugi je malo slađi i kvalitetniji i teže ga je naći u prodaji.

Cimet je jedinstvena ljekovita sposobnosti dolaze iz tri osnovne vrste komponenti eteričnih ulja koje se nalaze u njegovoj kori. Ove ulja sadrže aktivne sastojke cinamaldehide, cinamil acetate i cmamil alkohol, plus niz drugih tvari .

Cinnaldehid u cimetu pomaže u sprječavanju grušanja krvi, ima protuupalno djelovanje.

Eterična ulja cimeta imaju i anti bakterijska svojstva, zaustavljaju razvoj bakterija i gljivica, a posebno je djelotvoran na candidu. U laboratorijskim testovima gljivice koje su bile otporne na korištenje poznatih antigljivični lijekova reagirale su na ekstrakt cimeta i o tome danas postoje brojni znanstveni radovi. Cimetova antimikrobna svojstva su tako učinkovita da su nedavna istraživanja ovaj začin svrstale u prirodne konzervanse. U studiji , objavljenoj u izdanju International Journal of Food Microbiology, dodavanjem samo nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta u 100 ml juhe od mrkve, zaustavili su razvoj patogena Bacillus cereus za najmanje 60 dana.

Cimet poboljšava kontrolu šećera u krvi, smanjuje njegov utjecaj, a dodavanjem u hranu s puno ugljikohidrata cimet može pomoći smanjiti njegov utjecaj na razinu šećera u krvi . Cimet usporava brzinu kojom želudac prerađuje hranu daje duži osjećaj sitosti , a time i smanjuje porast šećera u krvi nakon jela.

Cimet može značajno pomoći osobama s dijabetesom tipa 2, poboljšati njihovu sposobnost reagiranja na inzulin , čime se normalizira razina šećera u krvi . Studija iz SAD-a Agricultural Research Service pokazuje da manje od pola žličice cimeta dnevno smanjuje razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. U  njihovo istraživanje je bilo uključeno 60  volontera s dijabetesom tipa 2 koji nisu uzimali inzulin. Ispitanici su bili podijeljeni u šest skupina. Za 40 dana, skupina 1, 2 i 3 su dobili 1 , 3 ili 6 grama dnevno cimeta dok je grupa 4 , 5 i 6 primili placebo kapsule. Čak i najmanja količina cimeta, 1 g po danu ( oko 1/4 do 1/2 žličice ), dovela je do pada od oko 20 % šećera u krvi , a spuštene su i razine kolesterola i triglicerida.

Cimet je toliko moć antioksidans koji kada  ga uspoređujemo sa šest drugih istraživanih začina s antioksidantnim svojstvima (anis , đumbir , sladić, metvica, muškatni oraščić i vanilija) sprječavao i usporavao oksidaciju učinkovitije od svih drugih začina, osim metvice.

Ne samo da konzumiranje cimeta poboljšati sposobnost organizma da iskoristi šećer u krvi , već i samo udisanje eteričnih ulja ovog slatkog začinsko potiče aktivnosti mozga i jača moždane funkcije.

Osim svojim jedinstvenim eteričnim uljem, cimet je odličan izvor vlakana mineral u tragovima , a također vrlo dobar izvor kalcija. Dokazano je da i kalcij u cimetu kojeg ima 45% dnevno preporučene doze (RDA eng) u dvije žličice cimeta u prahu, kao i  vlakna poboljšavaju zdravlje debelog crijeva i štite od bolesti srca. Kombinacija kalcija i vlakana u cimeta je važna i može biti korisna za prevenciju bolesti. Kalcij i vlakna vežu se za žučne soli i pomažu njihovom lakšem uklanjanju iz tijela, što smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Osim toga ovaj proces može pomoći sniziti visoke razine kolesterola, što može biti od pomoći u sprječavanju ateroskleroze i srčanih bolesti . Osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, vlakana u cimetu može pružiti olakšanje od zatvora ili proljeva .

Cimet je tradicionalna lijek koji zagrijavanja što pruža olakšanje kada smo suočeni s početkom prehlade ili gripe, pogotovo ako se miješa u čaj s malo svježeg đumbira koji ima slična svojstva zagrijavanja.

Cimet u prahu treba čuvati u čvrsto zatvorenoj staklenoj ambalaži na hladnom, tamnom i suhom mjestu gdje će svoja svojstva zadržati oko šest mjeseci, dok se štapići cimeta ostati svježi oko godinu dana pohranjeni na ovaj način . Alternativno , možete proširiti svoj rok trajanja spremajući ih u hladnjaku.

Nebojša Rađenović

Ayurveda Savjetnik

Centar Bella

01/4550-107

Centar Bella

Centar Bella ima jedinstven i cjelovit pristup zdravlju i ljepoti.

Centar Bella Info

Centar Bella

CENTAR BELLA j.d.o.o.

Kneza Višeslava 3, 10 000 Zagreb

OIB: 28716084107

+385 1 4550 107

+385 1 4611 118

info@centar-bella.hr